Maak je deel uit van een grote organisatie, dan herken je waarschijnlijk het probleem met interne communicatie: de continue overload aan informatie. Je mailbox stroomt dagelijks vol, het aantal Slack-kanalen groeit de pan uit en aan het einde van de dag ben je meer een inbox manager dan een voltallig medewerker van je organisatie. En dat terwijl effectieve interne communicatie zo ontzettend belangrijk is. Welke stappen kun je nemen om peer-to-peer communicatie weer effectief te maken en de informatie overload te reduceren? Dat ontdek je in deze blog.
Hoe groter je organisatie, hoe lastiger het kan worden om je collega’s te bereiken. Zeker nu we nog gedeeltelijk of soms nog helemaal thuiswerken, krijg je niet altijd voor elkaar wat je op kantoor wel lukte: effectieve gesprekken voeren om zaken gedaan te krijgen. Wil je sneller kunnen schakelen, meer realiseren en eruit springen in de berichten die jij naar je collega’s stuurt? Dompel je dan eens onder in de wereld van peer-to-peer videocommunicatie.
Wat is peer-to-peer videocommunicatie?
Peer-to-peer, oftewel employee-to-employee videocommunicatie staat voor de verbinding tussen twee of meer apparaten van medewerkers voor audio- en video gegevensstromen. Bij videocommunicatie heb je de optie om dit realtime te doen via videoconferencing, wat ook wel synchrone videocommunicatie genoemd wordt. Maar je kunt er ook voor kiezen om peer-to-peer communicatie via een opgenomen video te laten plaatsvinden die je op ieder gewenst moment kunt bekijken, terugkijken wanneer je wilt of delen met degene aan wie je het wilt laten zien. In dat geval spreken we van asynchrone videocommunicatie.
Benieuwd naar meer? Lees alles over asynchrone videocommunicatie
Videoconferencing voor peer-to-peer communicatie kan erg effectief zijn. Je hebt direct antwoord op je vraag, je kan er hybride door werken en je collega’s zijn makkelijk bereikt. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan:
- Succes van het gesprek hangt af van de veiligheid en snelheid van de verbinding. In een belangrijke meeting wil je zoveel mogelijk vermijden dat je dingen hoort als: ‘Je bent vastgelopen’. Daarnaast wil je geen pottenkijkers, wat het afgelopen jaar in verschillende zoom-calls wel gebeurde.
- Internationale meetings zijn lastig te houden: je hebt immers tijdzones te overbruggen, waardoor deelname niet altijd een optie is voor iedereen.
- Meeting overload: vergaderingen worden nu zo makkelijk gepland, dat je soms de hele dag in een meeting doorbrengt. Al dat gestaar naar jezelf heeft een negatief effect op de productiviteit en mentale gesteldheid.
Asynchrone peer-to-peer videocommunicatie lijkt daarmee het antwoord te zijn op de vraag naar kortere communicatielijnen. Dat blijkt als je kijkt naar onderzoekscijfers: 79% van de respondenten geeft aan liever een video over een project, dienst of product te kijken. En maar liefst 98% geeft aan dat ze uitlegvideo’s prettiger vinden dan platte hulp of instructietekst.
Zoek je een effectieve manier om je interne communicatie te verbeteren? Begin dan met asynchrone video. In deze blog lees je alles dat je moet weten om te beginnen aan peer-to-peer videocommunicatie.
Voordelen van peer-to-peer videocommunicatie
We prediken dit niet alleen maar omdat we zelf een videopartij zijn, maar vooral ook omdat er talloze onderzoeken naar het onderwerp zijn gedaan die scherpe bevindingen laten zien:
- Video in een e-mail genereert een doorklikratio van 200% tot zelfs 300%
- Video brengt 145% meer emotie over dan een stuk tekst of een afbeelding
- Kijkers van een video slaan gemiddeld 95% van een boodschap op, in verhouding tot 10% van de lezers van een tekst
- 1 minuut video is evenveel waard als 1,8 miljoen woorden volgens Forrester Research
- 59% van alle directieleden geeft aan liever video te kijken dan tekst te lezen
- 66% van de leidinggevenden geeft aan dat als er tekst en video over hetzelfde onderwerp beschikbaar zijn, dat ze liever voor video kiezen
Wil je optimaal gebruikmaken van die voordelen? Introduceer dan peer-to-peer videocommunicatie voor jouw teams.
Aan de slag met peer-to-peer video’s
Of je nu video wilt inzetten om interne vragen makkelijker te beantwoorden of om werkprocessen te verbeteren, iedere stap met video is er eentje in de goede richting. Wil je op korte termijn starten? Dan raden we aan in elk geval de volgende tips toe te passen:
- Maak interne videocommunicatie een vast onderdeel van je contentstrategie. Een goede video realiseren vergt voorbereidingstijd en denkwerk. Hoe beter je voorbereiding, hoe beter het eindresultaat
- Laat altijd je huisstijl terugkomen in je video. Denk hierbij aan: herkenbaar kleurgebruik, lettertypes en/of logo’s. Op die manier maak je de video’s herkenbaar, wat helpt bij de binding met je medewerkers.
- Kijk goed naar je eigen bedrijfscultuur: niet iedere video vraagt om een gelikte uitstraling. Laagdrempelig beginnen is ook mogelijk, afhankelijk van wat voor soort video je maakt. De kracht van video zit hem in de emotie en boodschap die je overbrengt. De ‘echte’ mens achter de organisatie laten zien, werkt vaak vele malen beter dan een gelikte commercial.
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Op onze blogs vind je talloze tips, je kunt gratis onze demo uitproberen of neem contact op om meer te weten te komen.
Inspiratie voor interne videocommunicatie
Ideetjes nodig of benieuwd welke mogelijkheden er zijn met employee-to-employee videocommunicatie? Misschien is een van onderstaande mogelijkheden een optie voor jullie:
- Onboarding video’s: hiermee kun je nieuwe medewerkers welkom heten in de organisatie en alvast wegwijs maken in je organisatie. Eén keer een goede onboardingvideo opnemen over een tool die jullie gebruiken, zorgt voor een gelijk kennisniveau onder collega’s, een fijne, persoonlijke start en natuurlijk een beter kennisniveau omdat de informatie beter wordt opgenomen door de hersenen.
- Trainingsvideo’s: je medewerkers laten doorleren of op de hoogte brengen van nieuwe kennis in je organisatie? Neem trainingsvideo’s op om hun kennis bij te spijkeren.
- Update- en aankondiging video’s: breng iedereen op de hoogte van het laatste nieuws, deel je maandelijkse kick off, of doe aankondigingen via video. Door de video asynchroon te maken hoeft niet iedereen op het moment suprême aanwezig te zijn, maar kan deze ook later teruggekeken worden. Dit zal het algemene gevoel van het team verbeteren: iedereen houdt van waardering. Komt dit geregeld voorbij vanuit de CEO of manager, dan heeft dit een positieve invloed op de loyaliteit, beleving en interesse van de medewerkers. Onderschat dit niet!
- Video’s over de bedrijfscultuur: een bedrijfscultuur is op afstand lastig over te brengen. Ook met tekst komt je bedrijfscultuur misschien niet helemaal tot zijn recht. Profiteer van de voordelen van video door jouw bedrijfscultuur in beeld te brengen. Zo krijgen je (toekomstige) medewerkers veel meer gevoel bij waar je als bedrijf voor staat en wat je missie is.
- Instructievideo’s: we benoemden het al even, maar het gros van de medewerkers krijgt het liefst een instructie via een video. Speel hierop in door regelmatig terugkerende instructies op te nemen. Op die manier voorkom je ook dat je telkens hetzelfde verhaal moet vertellen. Hoe efficiënter je dit aanpakt, hoe meer tijd en kosten je kunt besparen.
- Support video’s: je team op weg helpen met support, bijvoorbeeld voor IT-vraagstukken, kun je ook heel goed realiseren met video. Het makkelijke hieraan is ook dat als je veelvoorkomende vragen krijgt, dat je een support-videobank kunt aanleggen. Je vergroot zo het selfsupport niveau van het team, die ook de informatie op een persoonlijke en authentieke manier tot zich krijgt. Een win-win-situatie dus.
- Hulp video’s: bij vragen van je teamleden kun je ook een help video opnemen. Dit is een laagdrempelige, korte video waarmee je jouw collega kunt helpen met een vraagstuk of andere hulpvraag. Het bespaart tijd, omdat je jouw antwoord niet helemaal uit hoeft te typen, en de video kan met anderen gedeeld worden als zij met dezelfde vraag rondlopen
Benieuwd hoe andere organisaties interne videocommunicatie succesvol inzetten? Lees hoe RITUALS video’s gebruikt voor instructies en aankondigingen.
Verminder je informatie overload, introduceer peer-to-peer video’s
Hopelijk ben je met deze blog wijzer geworden over peer-to-peer videocommunicatie. We hebben de voordelen besproken, enkele feiten op een rij gezet en tips gegeven voor hoe je een vliegende start kunt maken.
Peer-to-peer videocommunicatie hoeft niet moeilijk te zijn. Begin laagdrempelig door uitlegvideo’s te delen met je team, en kijk hoe jullie meer video kunnen verwerken in jullie contentstrategie. En heb je hulp nodig? Dan kun je uiteraard op ons rekenen! Met de gebruiksvriendelijke app van Vormats maak je al binnen 15 minuten al een overtuigende, professionele video. Je hebt geen ervaring nodig om met de app aan de slag te gaan. Maak een start en ervaar zelf de gemakken. Onze persoonlijke, snelle support staat altijd voor je klaar.