Het is even stil geweest op onze blog. Maar bij een nieuwe website, hoort frisse, nieuwe content en daarom dit keer een gloednieuw artikel over een belangrijk onderwerp in video-land: asynchrone videocommunicatie. Naast synchrone videocommunicatie een van de belangrijkste communicatiemanieren van afgelopen jaar. Wat is het? Waarom is het zo belangrijk geworden? En wat kunnen we er aankomend jaar van verwachten? Dat lees je allemaal in deze blog.
Wat is asynchrone videocommunicatie?
Asynchrone videocommunicatie is communicatie die niet live wordt gestreamd. Het gesprek vindt dus ook niet realtime plaats. De video is eerder opgenomen, bijvoorbeeld via screencasting of schermopnames, en kan later gedeeld worden met teamleden, klanten of welke ontvanger je ook maar in gedachte had.
Deze manier van communiceren is dus precies het tegenovergestelde van synchrone videocommunicatie. Dit zijn meetings die op dat moment via video plaatsvinden, zoals calls via ZOOM, Google Hangouts of Microsoft Teams. Bij dit soort meetings is iedereen tegelijkertijd aanwezig, waarbij op het geven van informatie ook direct gereageerd kan worden.
Waarom is het belangrijk?
Omdat asynchrone videocommunicatie volgens velen de toekomst is, en dat heeft alles met het hybride werken te maken.
Zo is er in 2020 door PWC een werk enquête uitgevoerd waaruit bleek dat 83% van de medewerkers ook post-covid minimaal één keer per week thuis wilde blijven werken, waarvan zelfs 32% uitsprak dat fulltime te willen blijven doen.
Maar na twee jaar Zoomen, Teamsen en Google Meeten zijn de meeste medewerkers het ook beu om zes van de acht uur durende werkdag door te brengen in calls. Dus als het even kan, is een andere manier van communiceren zeer gewenst. En daar is asynchrone videocommunicatie perfect voor.
Voordelen van asynchrone videocommunicatie
Wat zijn precies de voordelen van deze communicatiewijze voor jouw organisatie? Volgens Slack zijn dat er zes:
- Overbrugt tijdzones en vergemakkelijkt samenwerken: opereert jouw bedrijf in verschillende landen? Dan weet je hoe uitdagend het kan zijn om een meeting in te plannen. Met asynchrone videocommunicatie overbrug je die tijdzones en kan iedereen op elk gewenst moment de video bekijken.
- Zorgt voor meer flexibiliteit: minder meetings op gezette tijden geeft meer vrijheid om je dag in te delen zoals je dat zelf wilt. De video’s bekijk je op een door jou uitgekozen tijdstip, zodat je meer flexibiliteit in je eigen schema hebt.
- Stimuleert productiviteit: zelf kiezen wanneer je de video bekijkt, helpt je ook je dag in te delen volgens je eigen productiviteit. Als jij je liever focust in de ochtend en de middag reserveert voor creativiteit, dan kun je het bekijken van jouw video’s zo inplannen dat het op jouw schema inspeelt.
- Kan op ieder moment worden geraadpleegd: stel, je wilt op een later moment nog eens terugkijken of je hebt een belangrijk stuk uit de meeting gemist, dan kun je met gemak de video nog eens terugkijken.
- Veiligheid staat niet op het spel: de meeste video platforms helpen je jouw veiligheid te borgen. Zo kun je bijvoorbeeld je video beveiligen met een wachtwoord, of zelf aangeven welke teamleden de video wel en niet kunnen bekijken. Handig, zeker als je hier volledige controle over wilt houden.
Welke 5 trends zien we in het landschap?
Nu we de basics hebben gecoverd, is het tijd om vooruit te kijken. Welke trends zien wij in het landschap en verwachten we voor aankomend jaar?
Trend 1: Uitgezoomd en het post-COVID tijdperk
De afgelopen twee jaar stonden geheel in het teken van hybride werken. Massaal gingen we aan de slag met videocommunicatie in de synchrone vorm. We Zoomden en Teamsten wat af. Maar na twee jaar gefloreerd te hebben op deze communicatiewijze, merken we stuk voor stuk dat we wel een beetje uitgezoomd zijn. Al die online meetings zorgen niet alleen voor mentale, maar ook voor fysieke vermoeidheid.
Toch verwacht Gartner dat slechts 25% van alle meetings weer face-to-face zijn in 2024. Maar als synchrone videocommunicatie zorgt voor oververmoeidheid, tijdsverspilling is door teams urenlang met elkaar te laten praten via een scherm, en 75% van de meetings online blijft, is er een oplossing nodig die vermoeidheid laat afnemen, tijdsverspilling tegengaat en toch belangrijke informatie kan overbrengen. Alle pijlen wijzen dus op een toename aan asynchrone videocommunicatie.
Processen die heel gemakkelijk kunnen worden verbeterd en versneld met asynchrone videocommunicatie zijn bijvoorbeeld:
- Video sprint updates
- Video weekly employee update
- Video Stand-Up
- Werknemer training en ontwikkeling
Trend 2: HR beweegt zich richting asynchrone video’s
Als een afdeling zich leent voor asynchrone video’s, dan is het wel Human Resources. Van recruitment van talent en onboarding tot aan het op de hoogte houden van trouwe medewerkers, veel processen kunnen enorm versneld worden door dit met asynchrone videocommunicatie te realiseren.
Voor onboarding kun je bijvoorbeeld een on-demand bibliotheek aanmaken. Hierin neem je stapsgewijs de nieuwe medewerker mee door alles dat belangrijk is voor zijn of haar eerste dag. Denk bijvoorbeeld aan een FAQ-video met de eerste vragen, bespreek het bedrijfsbeleid en leg de belangrijkste digitale stappen voor je medewerker zodat hij of zij niet hoeft te zoeken naar informatie.
Benieuwd naar meer? Ontdek hier hoe je een effectieve onboarding video maakt
Vergemakkelijk daarnaast het sollicitatieeproces met video’s. Laat sollicitanten hun motivatiebrief op video inspreken, of stuur de sollicitant video’s toe over de bedrijfscultuur en laat managers bijvoorbeeld gepersonaliseerde video’s inspreken om de kandidaat naar keuze een aanbieding te doen.
Bevorder je bedrijfscultuur met video-updates van belangrijke leidinggevenden. Medewerkers komen belangrijke leidinggevenden niet zomaar meer op de gang tegen door het hybride werken. Door managers belangrijke updates op te laten nemen, kan iedereen toch op de hoogte gebracht worden. Het lijkt insignificant, maar voor veel medewerkers is het dé manier om ze betrokken te houden bij de organisatie.
Trend 3: peer-to-peer communicatie draait meer en meer om video
De grote corporate tech-bedrijven zetten steeds meer in op andere vormen van videocommunicatie. Zo heeft Zoom de video voicemail geïntroduceerd, en is Slack van Salesforce begonnen met Slack Clips, waarmee gebruikers audio, video en schermopnames kunnen delen. Niet voor niets: juist de corporates zetten voor hun peer-to-peer maar ook hun top-down communicatie steeds meer in op video.
Ook die trend is corona-gerelateerd: reizen werd lastiger, maar de updates moesten wel gegeven worden. En als je bedrijf meer dan 80.000 medewerkers telt, is het onmogelijk om iedereen tegelijk in een ruimte te krijgen zonder de risico’s die corona met zich meebrachten.
Bijna iedereen werkt nog thuis, of een enkele dag per week op kantoor. En ondanks dat je je collega’s ook kunt bereiken met een appje, mailtje of slackje, is een boodschap met uitleg toch een stuk persoonlijker per video.
Bedrijven nemen dus een voorbeeld aan de TikTok-generatie die ons hopelijk verlost van de meeting-overload. Zeker als je een internationaal team aanstuurt is het de moeite waard om te kijken of je jouw meetings kunt verplaatsen naar een video-variant.
Trend 4: ideeën bespreken of iets presenteren via video, reacties ook via video om later terug te kijken
Voor een brainstorm ben je het liefst samen. Maar dat is al een tijdje niet meer vanzelfsprekend. En iedereen weet dat een brainstorm via een Zoom-gesprek met tien anderen vaak leidt tot ongemakkelijke stiltes en een eenzijdige brainstorm zonder veel input van de rest. Ook daar biedt asynchrone videocommunicatie het antwoord op.
Bedrijven zetten in op asynchrone video’s om lastige onderwerpen uit te leggen, ideeën te bespreken of een boodschap over te brengen. Die video’s worden doorgestuurd naar partners of collega’s waarmee ze samenwerken en vragen om een reactie. Ook die kan weer via video teruggestuurd worden om ook op een later moment te bekijken. Zo kan iedereen meedenken op een moment dat hem of haar het beste uitkomt, wat uiteindelijk tot de beste input of feedback zal leiden vanuit de samenwerkende partijen.
Trend 5: digitale zorg
Als een sector voor een uitdaging stond door corona, dan was het wel de zorg. Meer en meer wachttijden zorgde voor een verslechtering van de zorgkwaliteit en tevredenheid onder patiënten.. Hoe kun je met overvolle wachtruimtes en beperkte capaciteit toch de kwaliteit bieden die je gewend bent als het om zorg gaat?
De oplossing? Digitale zorg, de toekomst van de gezondheidszorg. Door middel van vooraf opgenomen video’s kan de gezondheidszorg beter inspelen op de behoeftes van de patiënten. Daarnaast is een uitleg op beeld vaak veel concreter en duidelijker dan een uitleg in tekst, denk alleen al aan de cryptische taal in de bijsluiter.
Voorbeelden van hoe de zorg inspeelt op asynchrone video?
- Diabetes management: van uitlegvideo’s over hoe je de bloedwaarden meet, tot aan begeleiding voor het managen van diabetes.
- Verwachtingsvideo voor nieuwe patiënten: bereid je patiënt vast voor op wat hij of zij kan verwachten, bijvoorbeeld voor een operatie.
- Een 6-stappen wellness transformatie programma: om iemand te helpen een gezonde levensstijl te realiseren.
- Navigeren door de zwangerschap reis: een video waarin de toekomstige ouders worden meegenomen in alles dat ze kunnen verwachten.
- Acute gezondheidsproblemen-video: waarin je uitlegt wat iemand moet doen die op dat moment gezondheidsissues ervaart.
Al deze voorbeelden van digitale zorg helpen de patiënt, en helpen de ervaring van de patiënt verbeteren. Patiënten hoeven niet langer in de wachtrij te blijven staan, maar kunnen eerst een video kijken die mogelijk hun vraag al beantwoordt. Zie het als een soort vragenbank waar meteen het antwoord te vinden is.
Asynchrone videocommunicatie is de toekomst
Of je nu voor een gezondheidsorganisatie werkt, een human resources afdeling leidt of als arts patiënten behandelt, je kunt eigenlijk niet meer om asynchrone videocommunicatie heen. Ze zeggen niet voor niks dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, en dat geldt ook voor veel processen in en rondom dit soort organisaties.
Zonder ervaring maak jij een professionele asynchrone video met Vormats
Met de gebruiksvriendelijke app van Vormats maak je binnen 15 minuten al een overtuigende, professionele video. Je hebt geen ervaring nodig om met de app aan de slag te gaan. Na onze korte workshop kan iedereen binnen je team ermee aan de slag.
Thuis, op kantoor of in het park: met jouw smartphone en onze app neem je overal en altijd gemakkelijk een video op. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je jouw tekst vergeet tijdens een take. De regels verschijnen namelijk in beeld tijdens het opnemen.