Communicatie in de zorg kan wel een oppepper gebruiken. Dat bleek onder andere toen COVID-19 uitbrak. Veel zorginstellingen vertrouwden nog altijd op de synchrone manier van communicatie: gesprekken die in realtime plaatsvinden. Maar juist een traditionele sector als de zorg kan erg gebaat zijn bij een digitaliseringsslag. In dit artikel zetten we uiteen hoe en waarom digitalisering met video tijd én kosten kan besparen voor de gezondheidszorg.
Waarom digitaliseren in de zorg?
De gezondheidszorg kampt al langer met personeelstekorten. Dit is voelbaar voor het zorgpersoneel dat met langere dagen en meer verantwoordelijkheden rondloopt, en daarmee ook voor de patiënt. Sinds COVID-19 is dat tekort alleen maar groter geworden, doordat zorg tijdelijk geheel in het teken stond van het verzorgen van patiënten die met corona rondliepen. Nu de ziekenhuizen weer reguliere zorg kunnen verlenen, wordt steeds meer duidelijk dat het probleem van de tekorten niet zomaar opgelost gaat worden. Hoe nu verder?
Een deel van de oplossing ligt bij de overheid, maar een ander deel ligt in de verbeterslag die de gezondheidszorg kan maken op gebied van digitalisering. Door een structureel gedeelte van het werk niet langer live, maar digitaal en asynchroon te laten plaatsvinden, kunnen zorgverleners veel meer werk verzetten in veel minder tijd. Work smarter, not harder, is wat de zorg kan doen door in te zetten op asynchrone videocommunicatie.
Meer lezen? Ontdek vijf trends in asynchrone videocommunicatie.
Asynchrone videocommunicatie in de zorg
Even het geheugen opfrissen: asynchrone videocommunicatie is communicatie die niet live wordt gestreamd. Het gaat hierbij om video’s die van tevoren worden opgenomen en vervolgens voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Specifiek in de zorg kun je dan denken aan instructievideo’s voor patiënten over medicijngebruik, of aan uitlegvideo’s die ingezet kunnen worden om nieuwe collega’s in te werken.
Door COVID-19 werd zorg op afstand via video, oftewel telehealth, geïnitieerd, en intussen is het begrip here to stay. Volgens onderzoek van McKinsey & Company heeft telehealth een groei van 3.800% laten zien ten opzichte van de pre-COVID-19-periode. Asynchrone videocommunicatie zal de komende jaren in de zorg naar verwachting steeds meer toenemen.
Door COVID-19 werd zorg op afstand via video, oftewel telehealth, geïnitieerd, en intussen is het begrip here to stay. Volgens onderzoek van McKinsey & Company heeft telehealth een groei van 3.800% laten zien ten opzichte van de pre-COVID-19-periode. Asynchrone videocommunicatie zal de komende jaren in de zorg naar verwachting steeds meer toenemen.
Iedere video kan op zijn beurt helpen processen in de zorg sneller en efficiënter te maken. Zo blijft er meer tijd over voor de daadwerkelijke zorg, en kan er juist tijd bespaard worden op alle zaken daaromheen.
Welke voordelen zijn er nog meer?
Welke voordelen zijn er nog meer?
Dit zijn de voordelen van asynchrone videocommunicatie in de zorg
Talloze onderzoeken laten zien welke voordelen asynchrone videocommunicatie met zich
meebrengt voor de gezondheidszorg. Wij lichten enkele belangrijke voordelen uit:
meebrengt voor de gezondheidszorg. Wij lichten enkele belangrijke voordelen uit:
Voordeel 1: Positief effect op de patiëntenervaring
Asynchrone videocommunicatie heeft een positief effect op de ervaring van patiënten. Zo geeft 45% van de ondervraagde patiënten aan dat deze is verbeterd. Niet gek, want de wachtrijen bij zorginstellingen blijven alsmaar langer worden. Als zorg met video geboden kan worden, en een patiënt zo eerder de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft, maakt dit
alleen al een wereld van verschil.
alleen al een wereld van verschil.
Patiënten kunnen bijvoorbeeld per mail visuele instructies en follow-ups ontvangen van zorgverleners. Dit maakt de communicatie niet alleen persoonlijker dan op schrift, maar zorgt er juist ook voor dat de zorgverlener de zaken beter kan toelichten om miscommunicatie te voorkomen.
Dit is positief, want juist die patiënten geven aan dat zij behoefte hebben aan een veilige, online omgeving waarin ze zelf resultaten kunnen bekijken, herhaalrecepten kunnen aanvragen of informatie kunnen delen met hun arts. Hoe eerder dit realiteit is, hoe beter de patiënten zich geholpen zullen voelen.
Voordeel 2: Schaalbaar & efficiënter
62,5% van de zorgprofessionals merkt dat asynchrone videocommunicatie een positief effect heeft op het voltooien van taken. De tijd wordt verminderd met 58,8%. Ook geeft 52,5% van de zorgverleners aan dat deze communicatiewijze sneller werkt ten opzichte van traditionele vormen van communicatie. Dit komt omdat het mogelijk wordt om de communicatie tussen specialisten, maar ook tussen specialist en patiënt plaats- en tijdsonafhankelijk te faciliteren.
Door die communicatieworkflows efficiënter te maken en vast te leggen, worden ze schaalbaarder. En dat resulteert weer voor de zorgprofessional in een hogere QWL (quality of working life) en voor de patiënten in een lagere LOS (length of stay) en hogere patiëntveiligheid.
Voordeel 3: Betere samenwerking
Als laatste zorgt asynchrone videocommunicatie volgens de meerderheid van de zorgprofessionals ook voor een betere intercollegiale samenwerking. 70% van de ondervraagden gaf aan deze verbetering te zien.
Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat de communicatie op deze manier veel visueler wordt dan een e-mail of geschreven bericht. Door deze visuele cues wordt de boodschap beter opgepikt en een uitleg eerder begrepen. Dit zorgt voor minder misverstanden onderling en daarmee voor een betere samenwerking tussen alle partijen.
Benieuwd naar meer? Ontdek de voordelen van peer-to-peer communicatie op de werkvloer.
Dit is wat digitalisering jouw zorginstelling oplevert
Of je nu op grote of kleine schaal video introduceert in jouw organisatie; de zorg is er in alle opzichten door gebaat. Asynchrone videocommunicatie helpt tijd en kosten te besparen, zorgt voor een betere specialist-patiëntrelatie en verbetert de samenwerking op de
werkvloer.
werkvloer.
Zoals we al zeiden: telehealth is here to stay. En hoe sneller jij met de trend mee beweegt, hoe hoger de tevredenheid zal zijn vanuit medewerkers en zeker ook vanuit patiënten.
Benieuwd hoe je kunt beginnen? Ontdek wat Vormats voor jouw bedrijf kan betekenen en vraag de gratis demo aan!